A tömegekkel bármit meg lehet csinálni??

avagy van egy határ…

Igen, a tömegekből lehet csinálni csőcseléket, meg sok mást is – ha jó irányba vezetik csodákra, ha meg évszázadokon át csak agyilag kábítják, akkor lázálmokra hajlamos (plusz mellékhatások…). Ha néha netán kinyílik a szeme, akkor csak nagyobb dózist kap  a kalamajka múltával… (lásd a fejlődést Gutenbergtől Zuckerbergig és tovább…)

Nincs élőlény a földön az emberen kívül, amelyik a saját fajtája ellen permanens tömeges irtóhadjáratot folytatna – csak az elkábított embertömegek segítségével lehet ezt megtenni, ezért tartják készenlétben a mindenkori erőszakos uralmat gyakorlók minden történelmi korokban a janicsárképzést. Ebben a sorban Európa nem is az első, itt csak a XV. szd-tól tudomány a „másik” irtása (lásd: Niccolo Machiavelli: A fejedelem(*))

Ázsiában 1000 évvel korábban már írásba fektették az “Átverés keleti művészetét(**)”. De ma már úgy tűnik ez sem elég a “nyugodalmas uralkodáshoz” – most nagyobb a gubanc.

Ennek a “fajtának” (amelyik csak a másik leverésére és kiirtására törekszik) kizárólag a természet erőforrásai szabhatnak minden korokban határt (nyomait találjuk az Egyiptomi tíz csapásban, az Atlantisz legendákban, a puránákban…). Parasztlázadások nem segítenek.

A “kapitányi hídon” megy is a hirig, hogyan tovább? Viszont az is jól látszik ma már, hogy EGY HAJÓBAN UTAZUNK – nincs másik – csak ez az egyetlen Földünk… A ‘kabinokban” is rendet kéne tenni (a gondok holmi ide-oda költöztetéssel csak fokozódnak), miközben már nem csak „virtuális”, hanem valódi vihar is közeleg. Ilyenkor nem segít a pénz illúziója, meg a gazdagság sem – sőt. Történelmi tapasztalatok arra utalnak, hogy a kataklizmák idején elásott aranynak leginkább csak a régészek örülnek (meg a sírrablók).

Ami átsegíthet minket (a ki tudja hova), az egy hatalmas (makarenkói) nevelő célzatú “atyai pofon” elcsattanása lehet. A maga idejében. Merthogy a természet a legfőbb főnök. Deus sive Natura… Egy, vagy nem egy – egyremegy.  Lehet találgatni honnan jöhet az első “csapás” – önző gén, klímaváltozás, pólusváltás ?? Tippem az, hogy a meglepetés hasonlatos lesz, mint az ominózus maláj erőművész pofáraesése (sic!) a “Piszkos Fred a kapitány”-ban …

Erre a helyzetre mondta pár éve Egely György, hogy „a kormányok szerepe annyi lehet most, hogy megpróbálják fenntartani a rendet a szakadékba zuhanó vonaton” (azt hitetve, hogy felettük nincs más hatalom)… Annyit lehet hozzátenni, hogy azóta a társadalom hangulatáról már profi fizetett hoppmesterek gondoskodnak a médiában, kultúrában, sportban (amfiteátrumokban), a blogvilág pedig maga is eltölti a maradék idejét végtelen szócséplésével – míg végül mindenki megérkezik majd a jól megérdemelt „zuhanyrózsájához”…

Egyetlen POZITÍVUM, hogy a mostani katasztrófába vezető folyamatokról már rengeteg diverzifikált doku fennmarad majd – a kőtáblákon kívül.

Kis türelem még, és nagy röhögés lesz itt nemsokára. Azoknak, akik túlélik, és megtanulják végre a leckét… vagy örök világosság fényeskedik nekik (is). De ez utóbbiban nem hiszek angel
(Hogy nem egy valaki hagymázas gondolatai ezek, itt egy távoli „segédlet”:
https://ourfiniteworld.com/2017/01/10/2017-the-year-when-the-world-economy-starts-coming-apart/ )

(*) http://mek.oszk.hu/00800/00867/00867.htm

(**) http://888.hu/article-egy-konyv-ami-a-legnagyobb-hatast-gyakorolta-donald-trumpra

P.S.: A természet elkezdte a „beijesztést” …
http://index.hu/tudomany/2017/03/04/teszt_az_emberiseg_fele_szomjazni_fog/
(és a sor folyt köv.!)

Szólj hozzá!