A “megváltó” pofon előtt

Miközben szépen málladozik a megélhetési tudósok gittegylete is (“Az egész magyar tudományosság mérhető presztízsveszteséget szenvedett az ügy miatt”, mondta Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora.), szépen haladunk a végkifejlet felé…

Fejétől bűzlik a hal… (De mekkora!)

PARADIGMAVÁLTÁS – mára már nyilvánvaló – csak úgy lehet, hogy előtte az emberiségnek egy hatalmas pofont kell kapnia. Ezt már nyilván nem ússzuk meg. Magától nem józanodik ki, és nem tér rá a helyes útra.

Itt már csak a hatalmas Makarenkó-i pofon segíthet. Ami – a tévedések elkerülése végett – egyébként nem egyetlen pofonocska volt, hanem hatalmas agyba-főbe verés. Mihez tartás végett…

A mindent elsöprő pofon – a technika mai fejlettsége mellett -, nyilván csakis a tudomány oldaláról jöhet. Pontosabban a magát mindentudónak képzelő tudomány oldaláról. (Lásd: Mindentudás Egyeteme.) Teljesen mindegy, hogy “balos” lesz-e, vagy „jobbos”. Ahogy a víz is csak akkor töri át a gátat, ha nem engedik a maga útján – úgy a “pofon” is annál nagyobb, minél inkább sikerül “belehajolni” az össze-vissza hajlongás és trükközés közben. Lesz meglepetés! Valahogyan úgy, ahogyan azt Rejtő (Reich) Jenő megírta volt a Piszkos Fred a kapitány-ban:

Csakugyan nagy meglepetést okozott. Mert hogy valaki egyetlen pofontól valóságos szaltót csináljon, négy utast és több kisasztal málnaszörpöt felborítson, az igazán meglepő.

A maláj orrán, száján, fülén dőlt a vér, és a jobb szemétől a szája széléig felrepedt a bőre. Így pihegett kissé elterülve, miközben a négy utas állandóan sürgette, hogy keljen fel róluk.

Ezalatt José aludt egy keveset. Állva. Mint egy idős paripa. A maláj ordítva ugrott fel.

– Nem számít! Te lenni balkezes! Én várni ütés jobbról.

José vállat vont.

– Nem lehet minden pofon mellé egy forgalmi rendőrt állítani.

Egely György és társai nem csak beszélnek erről (videó):

Egely György – A Tudomány Fehérgalléros Bűnözői from Egely György on Vimeo.

Szólj hozzá!