Hírek a faluvégről.

Gazdag István: Samu bácsi és a perzsa saller

O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O

Az esemény, amely 2011. december 4-én történt, kolosszális geostratégiai jelentőségénél fogva normális esetben csemegének számított volna minden valamirevaló tényfeltáró zsurnaliszta és külpolitikai szakkommentátor számára, a nyugati médiumok azonban, ha meg is említették, nem kerítettek neki túl nagy feneket. Inkább igyekeztek minél gyorsabban átsiklani fölötte, miközben a világ többi részén, különösen Ázsiában a címlapokra került és napokig csámcsogtak rajta. Teljesen érthető mindkét oldal reagálása.

Ezen a napon ugyanis a Usraeli szoldateszkának egy rá nézve igencsak sajnálatos következményekkel járó, drasztikus katonai-technológia blamázst kellett elszenvednie világuralmi ambícióiban. Ráadásul pedig, hogy még kínosabb legyen a dolog, a megrendítő erejű pofon a cionista „béketábor” aktuális főellenségétől, Irántól jött, amelynek kiberháborús szakértői megszerezték a világ legfejlettebb technológiájú kémrepülőgépét. A műholdrendszer által távirányított pilótanélküli drónt, amely Afganisztánban szállt fel és mintegy 225 kilométer mélységben hatolt be Irán területére, a perzsa szakértők az egyik légitámaszpontjukra irányították és zökkenőmentesen a földre tették, miután előbb a biztonsági rendszerét semlegesítve elektronikus csapdába ejtették.

Az amerikai gépnek nem ez volt az első iráni berepülése, és mivel a korábbiakat simán megúszta, most sem sejtette, hogy ez alkalommal speciális fogadtatásban lesz része, amilyen az amerikai légi arzenál szupersztárjának, egy RQ-170 Sentinelnek dukál. Róla valóban csak szuperlatívuszokban lehet beszélni: az aeronautikai és katonai csúcstechnológia unikuma, a legtitkosabb technológiai tudás kondenzátuma, amelyből alig néhány darab készült, és olyan értékes, hogy csak a CIA kapott belőle, még a leghűségesebb szövetségesek sem. Irányítása a nevadai Tonopah légitámaszpontról történik, maga a csodamasina viszont az afganisztáni Shindandban létesített amerikai megabázisról szállt fel a környező országok, mindenekelőtt Irán, Pakisztán és Kína kikémlelésére.

Futurisztikus megjelenésével, delta formájával, szupertitkos bevonatával (wing skins) és 15 kilométeres repülési magasságával gyakorlatilag észrevehetetlen a célország légelhárító (akusztikus, infravörös, vizuális és radar) rendszerei számára, ezért hívják a technikai zsargonban „lopakodónak” (stealth). Olyan érzékeny és kifinomult szerkezetről van szó, hogy bevetésen kívül klimatizált hangárban kell tartani, a robotpilóta vagy a távirányítás meghibásodása esetén pedig (legalábbis elvileg) automatikusan megsemmisíti önmagát, egészen pontosan darabokra robban a levegőben, így akadályozva meg, hogy akár csak egyetlen darabja is avatatlan kezekbe kerüljön. Szokásos megalomániájukkal az amerikai katonák „a kandahári szörnyeteg” (The Beast of Kandahar) nevet aggatták rá, mivel először az afganisztáni Kandaharban mutatták be és filmezték le 2007-ben.

Nos hát, a perzsa mérnököknek sikerült megszelídíteniük és háziasítaniuk a „szörnyeteget”, engedelmes, rózsaszín szalaggal felcicomázott pincsikutyává változtatva, aki parancsszavukra a kispárnára feküdt, amelyet elébe toltak.

Ha valaki netán azt hiszi, hogy miután in flagranti kapták őket egy másik állam szuverenitásának a megsértése közben, az amerikaiak siettek exkuzálni magukat, az nincs tisztában a tipikusan angolszász birodalmi arrogancia természetével. A jenki nomenklatúra „héjái”, élükön a republikánus elnökjelöltekkel, egyenesen „háborús cselekedetnek” minősítették az esetet, számon kérve Obamán, hogy miért nem bombázta le az RQ 170-et vendégül látó iráni bázist. Képzeljük el, ha mondjuk egy orosz vagy kínai drón hatolna be az USA légterébe… A médiahisztéria, az ENSZ-szankciók és a „nemzetközi közösség” felháborodása hivatalból garantálva lenne.

Ezzel szemben az iráni vezetők igencsak visszafogottan reagáltak. Ahogyan azt Ahmadinezsad elnök ironikusan kommentálta, „az amerikaiak talán úgy döntöttek, hogy nekünk ajándékozzák ezt a kémrepülőt”. Szó ami szó, ajándéknak valóban fejedelmi, alsó hangon 50 milliárd dollár értéket képvisel. Ez nem egyszerűen a gép és felszerelése ára, hanem a beépített szabadalmak, találmányok és licencek tömkelege, évtizedek óta tartó kutatóprogramok és tesztelések, felbecsülhetetlen anyagi ráfordítás és tudásanyag (know-how), sok százezer munkaóra eredménye számos tudományág és technikai ágazat területén. Mintha a Pentagon ingyenes idegenvezetést tartott volna az amerikai hadiipar legtitkosabb részlegébe az iráni (meg persze orosz és kínai) katonai szakértők számára. Íme az USA katonai-ipari komplexuma, meztelenül, akár egy kopasz csiga, a reflektorok fényében.

Irán az elmúlt évtizedben már számos légtérsértő drónt lelőtt vagy semlegesített. A többségüket darabokban, egyeseket viszonylag épségben szerzett meg, mások elvesztek, mint az a kettő, amelyeket a Perzsa-öböl felett szedett le. Rövidesen kiállításon fogja bemutatni a USraeli hadigépezet ellen viselt elektronikus háborúban begyűjtött skalpjait, köztük az RQ 170-et, hét jó állapotban levő társával együtt, amelyek közül négy izraeli, három amerikai. Az általuk szolgáltatott tengernyi információ alapján az irániak multidiszciplináris kutató- és fejlesztőegységeket állítottak fel, hogy megfejtsék e szofisztikált repülőeszközök működési titkait. A jelek szerint teljes sikerrel.

Úgy látszik, a CIA-nak fogalma sem volt róla, hogy a perzsák hagyományosan a világ legjobb matematikusai és logikusai közé tartoznak, akik kedvük szerint zsonglőrködnek az algoritmusokkal és a számítógépekkel. Miután behatoltak a nevadai Creech légitámaszpont számítógépeibe, az amerikai szakértők tudtán kívül néhány „sötét lelkű” vírussal megfertőzték a teljes drón-flottájukat, számos működési malőrt okozva, így legutóbb egy Reaper típusú drón lezuhanását a Seychelles-szigeteken.

Az RQ 170-es „szörnyeteg”, az angolszász geopolitikai mértéktelenség emblémája hirtelen önmaga árnyékává vált.

Előrevetítve egy dekadens birodalom sorsát…

MD 2012. I. 25.

FORRÁS: http://www.demokrata.hu/cikk/antidogma-samu-bacsi-es-perzsa-saller

O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O

Szólj hozzá!